Throwback Thursday: 1985
‘De eerste anjer op steenwol’
‘Zo, m’n dagelijkse rondje tuinen zit er weer op. Wat moet ik hier nu toch mee!? Dat klote Fusarium kan mijn rendement onder druk zetten als ik niet wat onderneem. Maar wacht! Dirk de tomatenkweker vertelde me laatst nog iets over steenwol. Dat ze hierdoor 15% kilo’s meer tomaten per m2 produceren. Zou dit ook niet wat voor mij zijn?’
Dit was een impressie uit 1985 waarbij het Westland net weer een beetje uit de crisis kwam. Sjaak was alweer vijf jaar kweker, maar begon last te krijgen van schimmels in de ondergrond. Fusarium was een hardnekkige schimmel die de houtvaten van de anjers verstopte. Als het er eenmaal inzat kreeg je het niet snel meer uit de grond, het werd zelfs niet echt schoon na het stomen.
Wat voor iedereen een onmogelijke taak leek, zag Sjaak als de oplossing. Want op steenwol anjers of rozen kweken klinkt voor de meeste tuinders niet zo gek, maar in 1985 was je er vroeg bij. Het idee kwam van zijn tomatenvrienden die hem aanraadden om het gewoon op steenwol te proberen. Als het voor de groente werkt, waarom niet voor anjers!? Dit idee pakte inderdaad goed uit! Het eerste jaar draaide hij 10% meer producten en Sjaak had geen last van fusarium, want de stekkies werden netjes per blok geplaatst in het steenwol en de steenwol zat in een zak los van de ondergrond.
Tip van Sjaak: Leer van andere teelten om je heen. Hoe worden daar problemen opgelost, wat voor innovaties zijn er, kan ik al die ideeën toepassen binnen mijn eigen teelt? Als mensen je iets aanraden, wees altijd serieus met het idee. Grote kans dat het een goed idee is en toepasbaar is in je eigen teelt!