Throwback Thursday: 1991
‘Een nieuw begin’
‘Ik was aan het fietsen en voelde de wind langs m’n oren suizen, ben bijna bij de Wollebrand. Ik vraag me toch af waarom ik het zo rustig heb. Shit! Ik moet nog een Moederdag cadeau kopen en de vergadering voor morgen voorbereiden. Dat doen we later wel, ik ben bijna bij Kees Vollebregt. Hij vertelde dat hij nog een mooi stuk land voor me heeft. Toen ik aankwam zei Kees: ‘Sjaak! Stap in, we gaan een stukje rijden’. 10 minuten later: ‘Zo we zijn er Sjaak, wat vind je ervan? Dit is toch beter dan dat stuk land aan de Kreekrug?’ Ik zag aan m’n linkerhand de nieuwbouwwijk van Maassluis, daar kan ik mooi scholieren optrommelen. Aan m’n rechterhand zag ik Maasdijk met een leeg stuk akkerland waar spruiten op groeiden. ‘Kees, ik zeg deal!’
Het was anno 1991 de tijd dat de groentetuinders met de handen in het haar zaten. We waren wel uit de economische dip, maar de Duitsers noemden de Nederlandse tomaten ‘wasserbommen’. Hierdoor lag de Nederlandse tomatenteelt op zijn kop. Sjaak vergaderde er in deze tijd op los. Hij zat bij verschillende commissies, o.a. de integratiecommissie die was opgericht om te beslissen hoeveel import geveild mocht worden op de bloemenveiling Westland.
Sjaak had zich de laatste 10 jaar bewezen met een positief resultaat bij de bank. De bank zag de cijfers en die logen er niet om. De rente was inmiddels gezakt naar 6 á 7 procent, dit was beter dan de vorige 12 procent die hij van de bank kreeg voor zijn eerste tuin. Hierdoor was Sjaak een week na Moederdag eigenaar van een stuk spruitjesland en plantte hij daar eind september alweer de eerste anjers in de grond.
Sjaak heeft altijd graag met scholieren gewerkt en zag veel kansen om ze goed op te leiden. Hierdoor is er een grote kans dat jij wel eens bij Sjaak van Schie hebt gewerkt ? De scholieren controleerden de pluisertjes. Wat is pluizen hoor ik je zeggen? Hiermee breek je de extra kopjes van de anjersteel af. Dit wordt gedaan om de anjer tot een rechte steel te vormen en een grotere bloem. Door elke scholier te stimuleren met nieuwe taken werd het uitdagend om voor Sjaak te werken en zorgde hij voor minder verloop.
Tip van Sjaak: Blijf met scholieren werken. Dit kost relatief weinig vergeleken met uitzendkrachten. Ik ben er een fan van, maar snap dat de tijd nu anders is en ook de wensen van scholieren anders zijn, maar als bedrijf zal je hierin mee moeten veranderen. Goede scholieren houden het bedrijf jong en stimuleren daarnaast ook andere medewerkers.