Throwback Thursday: 1993
‘De oprichting van Holdistek’
‘Waar ben ik nu weer beland? M’n shirt is nog steeds nat van de reis hier naartoe. Ik hoor een tolk in gebrekkig Engels zeggen: ‘Zo, dus jij bent die Anjer specialist?’ De serieus kijkende Nederlandse ambtenaar naast me twijfelt geen moment en knikt overtuigend een ja. Nu komt het dus op mij aan, ik moet Yasser Arafat ervan overtuigen om Anjers te gaan kweken in de Gazastrook. Als ze er maar niet achter komen dat de stekken uit Israël komen.’
Het was 1993 en met een historisch vredesakkoord tussen Israël en de PLO lijkt de vrede in het Midden-Oosten dichterbij. PLO-leider Arafat en de Israëlische premier Rabin schudden elkaar in Washington de hand. Daarnaast schud Sjaak de hand met Leo Grootscholten en Ben Natan om Holdistek te beginnen.
Voordat dit alles was opgericht was Sjaak op zoek naar een nieuw avontuur. Het ging hem niet uit de weg als mensen hem een voorstel deden om Anjers te kweken in het buitenland. Het begon allemaal in India, daar werd hij gevraagd om een Anjerkwekerij op te zetten. Na een bezoek bleek dit geen optie te zijn. Het was er te warm en niet hygiënisch, dit had een lage kans van slagen. Hij ging weer terug naar huis om aan de zaak te werken. Toen kwam er een telefoontje van ene Ilan Breier die vroeg of Sjaak zijn veredelde assortiment Anjers wilde doorverkopen aan Europa. Hier zag Sjaak een hogere kans van slagen in en hij ging het avontuur aan.
Samen met Leo en Ben zette Sjaak het bedrijf Holdistek op, waar ze in Kakur (Sudan) bewortelde Anjer stekken maakten. Ze maakten daar trosanjers, dit zijn stekken die vijf stelen krijgen op een bloem. Deze stekken verkochten ze weer aan de Nederlandse markt. De Nederlandse overheid kreeg hier oren naar en nam contact op met Sjaak. Ze wilden graag dat de Palestijnen wat meer gingen ondernemen door Anjers te kweken. Zo zat Sjaak rond de tafel met PLO-leider Arafat om Anjers te gaan kweken in de Gazastrook.
Tip van Sjaak: Sla nooit een avontuur af! Door deze reizen heb ik veel geleerd. Zeker dat er veel te verdienen is in de veredeling van teelten. Alleen had ik toen nog niet het geduld om dit te ontwikkelen. Een goed product kost vaak wel tot 7-8 jaar voordat het op de markt komt.